Cannabisreform

Canada

Bakgrunn

Canada var det andre landet i verden etter Uruguay som tillot salg av cannabis til ikke-medisinsk bruk, og det lovlige cannabissalget åpnet i oktober 2018. Spiselige cannabisprodukter ble først tillatt i 2019. Reguleringen er noe ulik i ulike deler av landet, og varierer fra relativt liberal og kommersiell til mer preget av statlig kontroll.

Organisering av produksjon og salg

I Canada er ansvaret for regulering av produksjon og salg fordelt mellom føderale og lokale myndigheter. Mens staten er ansvarlig for produsentbevillinger og kontroll av produktenes kvalitet og styrke, regulerer provinsene og territoriene ansvarlige forhandlerne, salget og nærmere vilkår for bruk.

Salget foregår via både fysiske utsalgssteder og nettbutikker, men de ulike provinsene og territoriene har ulike omsetningsmodeller, og der noen tillater private kommersielle forhandlere, har andre kun offentlige monopol.

Aldersgrenser

Aldersgrensen for å kjøpe, besitte eller bruke cannabis i Canada er 19 år i alle provinser bortsett fra Quebec og Alberta, som har henholdsvis 21 og 18 års aldersgrense. Aldersgrensene i Canada gjelder også for besittelse, slik at mindreårige som blir tatt med cannabis, kan sanksjoneres juridisk.

Offentlig bruk

Offentlig bruk av cannabis er lokalt regulert og i mange tilfeller begrenset til private hjem eller dedikerte steder.

Annen regulering

Den kanadiske modellen har ingen styrkegrense for toppskudd, men det gjelder porsjons- og pakningsgrenser for spiselige cannabisprodukter, ekstrakter og vape-oljer. Flere eksempler på reguleringene her.